Înființată în 1933, Cupa României la fotbal a ajuns la 84 de ediții, iar ultimul trofeu a fost adjudecat, luna trecută, în premieră, de OSK Sfântu Gheorghe. Cele mai multe cupe le deține Steaua București, 24 la număr, urmată de Dinamo București (13), Rapid București (13) și Universitatea Craiova  (7). Printre câștigătoare se numără și CFR Turnu Severin, în 1943, scor 4-0, în finala cu Sportul Studențesc București. In semifinale, echipa de la malul Dunării a eliminat Jiul Petroșani, iar in sferturi Universitatea Cluj, după ce trecuse în tururile anterioare de FC Craiova si SSMR Reșița. A fost utima finală jucată în perioada României Mari, a României Regale, competiție la care luau startul la vremea respectivă echipe precum FC „Dragoș Vodă” Cernăuți (oras aflat din 1947 în Ucraina), Jahn Cernăuți, Polonia Cernăuți, Hakoah Cernăuți, Maccabi Cernăuti, FC „Mihai Viteazul” Chișinău (actuala capitală a Republicii Moldova), Maccabi Chișinău sau Sporting Chișinău.

          Prima prezență a unei echipe mehedințene în tururile superioare ale Cupei României datează din 1938, când CFR Turnu Severin atinge șaisprezecimile de finală, de unde este eliminată de Prahova Ploiești, scor 0-1 la malul Dunării. În acel sezon, trofeul este adjudecat de Rapid București, scor 2-0 în finala cu Sportul Studențesc. În 1940, CFR ajunge pentru prima dată în optimile de finală, de unde este eliminată de CFR Timișoara, scor 1-2 la malul Dunării, după ce trecuse anterior de FC Craiova, scor 3-1. Rapid București câștiga trofeul, scor 4-3 în finală, cu Unirea Tricolor București.

          În 1941 (trofeu adjudecat de Rapid București, scor 2-1, în finală, cu Venus București), CFR Turnu Severin era eliminată de CFR Timișoara, scor 0-1 în optimi. Tot în optimi, dar în 1942, Rapid, care avea să câștige din nou Cupa României (scor 7-1 în finală cu Universitatea Cluj), elimina CFR Turnu Severin, scor 1-0 la malul Dunării. Severinenii trecuseră în șaisprezecimi cu scorul de 7-0 de Oltul Turnu Măgurele.

          În 1944, CFR Turnu Severin, din postura de câștigătoare a Cupei României, elimina Progresul Timișoara, scor 4-0 în Banat, dar n-a mai apucat să joace în optimile finală, deoarece competițiile sportive s-au întrerupt definitiv din cauza celui De-al Doilea Război Mondial și a tensiunilor cauzate de noul regim politic care urma să se instaureze în România.

          Cupa României s-a reluat tocmai în 1947, iar CFR Turnu Severin, după ce a eliminat Jiul Petroșani (2-1) și Dermata Cluj (3-1), urma să fie eliminată în primăvara anului 1948 de CFR Timișoara, scor 0-2, în sferturile de finală, la malul Dunării! De atunci, nicio echipa mehedinteană nu a mai trecut de faza optimilor de finală! Trofeul a fost adjudecat în acel an de UTA Arad, scor 3-2 în finală, cu CFR Timișoara.

          În 1949 (trofeu caștigat în premieră de recent înființata CSCA/Steaua București, scor 2-1 în finală, cu „U” Cluj,, tot CFR Timișoara elimina CFR Turnu  Severin, dar în optimile de finală, scor 3-2 la malul Dunării. În 1950, din nou CFR Timișoara elimina CFR Turnu Severin și tot cu 2-1. Severinenii trecuseră în șaiprezecimi cu 5-2 de Metalul Reșița, iar trofeul a fost adjudecat de Steaua, scor 3-1 în finală, cu UTA Arad.

          CFR Turnu Severin mai atinge șaisprezecimle abia în 1953, când este eliminată de Știința (Politehnica) Timișoara, scor 0-1 la malul Dunării. În acel an, UTA Arad învinge în finală Steaua.

          În 1955, CFR Turnu Severin pierde cu Dinamo București, in șaisprezecimile de finală, scor 0-5 la malul Dunării, trofeul fiind câștigat de Steaua, scor 6-3 în finală, cu Progresul Oradea.

          Ultima zvâcnire a CFR-ului severinean datează din 1956, când, după ce elimină Știința Politehnica Timișiara, scor 3-1 în șaisprezecimi, pierde în optimi cu Progresul Oradea, scor 1-3 pe propriul teren. Oradea avea să câștige și trofeul, scor 2-0 în finală, cu Industria Sârmii Câmpia Turzii.

          Șaisprezecimile de finală din 1958, când este eliminată de Jiul Petroșani, scor 1-4, au fost ultima apariție în Cupa României a emblemeticei echipei mehedințene. În acel sezon, CFR s-a și desființat, deși se clasase pe locul 5, din 14 participante, în Seria 3 din Divizia C (Liga 3). CFR Iași (Seria I) Metalul Titanii București (Seria II) și Gloria Bistrița (Seria IV) promovau și ele în eșalonul secund. Cupa României era câștigată de Știința (Politehnica) Timișoara, scor 1-0 în finala cu Progresul București. În acel an, Știința (Universitatea) Craiova promova în premieră în Divizia B (Liga 2)

          În 1964, recent înființata Metalul Turnu Severin avea să ajungă până în optimile de finală, de unde era eliminată de Crișul Oradea, scor 3-0. Anterior, severinenii trecuseră de SCM Cluj, scor 5-2. În finală, Dinamo trecea de Steaua cu 5-3.

          În 1970, Metalul Turnu Severin elimina CFR Cluj la malul Dunării, scpor 5-2, după care era învinsă în optimi de FC Argeș Pitești, scor 1-3, la Craiova. În finală, Steaua învingea Dinamo cu 2-1.

DIERNA ORSOVA

          În 1976, Dierna Orșova ajunge, în premieră, până în șaisprezecimile de finală, de unde este eliminată de SC Bacău, scor 0-5. În finală, Universitatea Craiova învinge Steaua cu scorul de 2-1.

          Până în 1992, când CS Severnav era eliminată de FC Brașov, scor 0-1 în șaisprezecimi, nicio echipă mehedințeană, inclusiv AS Drobeta antrenată de Ilie Balaci, nu a mai ajuns în primele 32 de echipe ale țării în Cupa României. Finala se joacă între Universitatea Craiova – Dacia Unirea Brăila, scor 1-0. În 1993, tot FC Brașov a eliminat CS Severnav, scor 0-1 în șaisprezecimi. Finala este adjudecată de Gloria Bistrița, scor 1-0 cu Universitatea Craiova

          In acceași fază a optimilor, dar în 1995 si 1998, AS Drobeta era eliminată de Universitatea Cluj (0-1), respectiv FCM Bacău (1-2). Petrolul Ploiești – Rapid (5-3) și Steaua – Rapid (4-2) sunt finalele din anii respectivi.

FC DROBETA – CEAHLAUL

          În 2007, FC Drobeta era eliminată în șaisprezecimile de finală de Ceahlăul Piatra Neamț, scor 1-3 pe Stadionul Municipal, iar CFR Cluj câștiga Cupa României, în premieră, scor 2-1 cu Unirea Urziceni.

          In 2011, recent înființata Gaz Metan Severin elimina, la penalty-uri, CS Mioveni, scor 4-1 la malul Dunării, iar în optimi era surclasată de Dinamo, scor 5-0 la București. Dinamo Câțtiga și trofeul, scor 1-0 în finală, cu rapid.

GAZ METAN SEVERIN – CS MIOVENI

          În 2012, Gaz Metan Severin elimina din nou CS MIoveni, scor 2-1 la malul Dunării, dar pierdea în optimi de Astra, scor 5-1 la Giurgiu. Petrolul disputea în finală cu 1-0 de CLuJ Cluj. peste 6 luni, Gaz  Metan Severin, fostă Gaz Metan CFR Craiova, se desființa, după ce retrograda din Liga 1.

          Acestea au fost cele mai importante rezultate ale fotbalului mehedințean in Cupa României. Prima ediție era câștigată de Ripensa Timișoara, scor 5-0, în finala cu Universitatea Cluj.

          Tot pe modelul Ripensia, reactivată în urmă cu un deceniu, CFR Turnu Severin a fost reactivat, în 2019, de jurnalistul sportiv Mircea Oglindoiu, sub denumirea de ACS CFR 1943 Turnu Severin. S-a adăugat “1943” în titulatura, pentru a păstra viu cel mai important an din istoria fotbalului mehedințean: cucerirea Cupei României!

După reînființare, clubul a activat doar în Campionatul Național de Futsal U19 și ajuns până în semifinalele Cupei României, de unde a fost eliminată de vechea rivală de la fotbal, CFR Tmișoara, scor 1-5!

Din vară, CFR Turnu Severin revine în iarbă, urmând să joace în Campionatul Judetean de Fotbal U15, U13 si U11.

Related Posts