După ce componenții echipei naționale a României de hochei pe gheață pentru juniori au cântat, înaintea partidei cu Ungaria, de la Mondialul din Slovenia, imnul secuiesc, în loc de „Desteaptă-te române”, deputatul de Mehedinți Cornel Folescu a luat atitudine, printr-un comunicat remis pe pagina personală de facebook.

„Cu numai câteva ore în urmă vă vorbeam despre valorice democratice, egalitatea de șanse, toleranța și nediscriminarea ce caracterizează țările membre ale Uniunii Europene și îmi voi susține și dezbate afirmațiile în fața oricărui val de extremism ce traversează Europa. Există însă o mare diferență între identitate națională sau conștiință națională, dacă doriți, și toleranță de dragul globalizării. Am luat act de o scenă delirantă care s-a petrecut astăzi în Slovenia, după ultimul meci al naționalei de hochei a României împotriva Ungariei de la Campionatul Mondial. Mai exact, jucătorii lotului nostru național, îmbrăcați în culorile tricolorului, roșu, galben și albastru, au intonat imnul Ținutului Secuiesc alături de jucătorii naționalei Ungariei. Sunt conștient că majoritatea hocheiștilor din naționala României sunt de etnie maghiară, dar ei nu trebuie să uite sub însemnele cărei țări joacă și care este stindardul imprimat pe echipamentul lor. Personal, consider acest gest o adevărată palmă dată României și românilor și am speranța că Ministerul Tineretului și Sportului va analiza incidentul și va lua măsurile care se impun. Salut gestul celor trei jucători români care au refuzat să ia parte la ce sunt sigur că și ei au realizat că este o purtare anti-românească”, a precizat fostul viceprimar al Severinului, Cornel Folescu. Acesta se află la primul mandat de deputat, din partea PSD.

Naționala României de hochei pe gheață a pierdut toate cele patru meciuri de la turneul final: 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania şi 2-4 cu Ungaria, retrogradând în Grupa B, al treilea eşalon valoric al Campionatului Mondial.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Related Posts