B

Satul sârbesc Miroč a fost, pe data de 1 mai, gazda Festivalului Liliacului. Un eveniment similar celui oltenesc, de la Ponoare, doar că, pe malul sârbesc al Dunării, festivitatea se ține în centrul micuței localități, de 500 locuitori, situată în zona Donji Milanovac, ținutul Majdanpek. Diferența o reprezentintă și faptul că la Miroč nu există o pădure de liliac, ci fiecare gospodărie are cel puțin 5 pomi, cu flori violacee sau albe, atât în curte, cât și la poartă.

Totodată, pe lângă formațiile de muzică sârbească, pe scenă au urcat și diferite ansambluri, pentru parada costumelor populare! A lipsit în acest an ansamblul de la Svinița, comunicate de sârbi aflată la granița județelor Mehedinți și Caraș-Severin. În rest, la tarabe s-a vândut tradiționala pălincă sârbescă de fructe, iar pe grătare au sfârăit bucățile de pleskavica, dar n-au lipsit nici purcelușii la proțap. Majoritatea locuitorilor din Miroč vorbesc limba română, precum cei de la Kladovo, mulți dintre ei considerandu-se vlahi.

PANORAMA DE PE MUNTELE MIROÇ

Per ansamblu, a părut un festival mai bine organizat decât cel de la Ponoare – Mehedinți, eveniment care în acest an va avea loc pe 6 mai. Cine a participat în trecut la cele două festivaluri menționate, poate face diferența și aprecia care este mai bine organizat.

Tot la sfârșitul acestei săptămâni sunt și Zilele Severinului, care se vor ține tot pe Strada I.C. Brătianu, lângă Cimitirul Ortodox. Pare în continuare un afront adus familiilor care în acest week-end își înmormântează rudele, pe ritm de muzică populară și îmbâcsiți de mirosul de mici! Probabil, Primăria Severin consideră astfel dă de pomană mortului!

Săptămâna Mehedințeană încă nu înțelege de ce acest eveniment nu se organizează pe Promenada Crișan sau la Pădurea Crihala! Până acum, autoritățile susțineau că nu se poate desfășura activitate economică la Pădurea Crihala, deoarece amenajările s-au făcut cu Fonduri Europene! Cei 5 ani de proiect au trecut însă, nu și obiceiul început încă din mandatul lui Constantin Gherghe, cu „Zilele Cimitirului”, asa cum le mai numesc, și pe bună dreptate, unii locuitori ai orașului, deranjați de lipsa de respect față de persoanele care își duc la groapă rudele!

Nu am fost niciodata de acord cu organizarea evenimentelor in aceasta zona a orasului. Avem foarte multe locatii, unde se pot amplasa aceste tarabe cu mici ale comerciantilor. Se pot organiza aceste manifestari in port, pe strada Crisan sau in alte locatii unde sa nu deranjam atatia oameni”, spunea, în zadar, consilierul local Alin Budulan, în 2017.  „Nu avem nicio alta locatie suficient de generoasa, unde sa putem organiza aceste evenimnte„, replica primarul Marius Screciu, la vremea respectivă.

Articol scris de Maria L.

Related Posts