Născut în capitala Belgiei, Bruxellles, la data de 05.11.2001, severineanul Alexandru Crăiașu – Ștetea a venit în România la 14 ani și, pe plan sportiv, a ajuns, conform specialiștilor, cel mai bun junior U19 din România, la futsal. Cu toate acestea, nu are nici măcar o selecție la lotul național de futsal pentru juniori!

Crăiașu a jucat fotbal, la juniori republicani, la Școala de Fotbal „Gică Popescu” Craiova, iar în prezent este legitimat la CS Recolta Dănceu, liderul neînvins din Liga 4 Mehedinți. Futsal a practicat în România la Liceul Tehnologic Craiova, alături de care a jucat în sezonul 2018-2019 în Campionatul Național U19, după care s-a transferat la CFR’43 Turnu Severin, pentru a progresa.

Săptămâna mehedințeană a luat legătura cu cel mai talentat junior din țară, iar Alex ne-a explicat povestea sa de viață.

Săptămâna Mehedințeană: „Alex, când și cum te-ai apucat de fotbal?”

Alex Crăiașu: „M-am apucat de fotbal la vârsta de 8 ani, in Belgia. Totul a început într-un parc din Bruxelles, in timp ce ma jucam cu mingea, iar un antrenor al Academiei de Futsal “Schaerjosse” a venit la mine și mi-a propus sa vin la antrenamente in sala”


De ce fotbal/futsal și nu alt sport, gen handbal/baschet, de exemplu?

Am ales fotbalul deoarece este sportul pe care îl practica și bunicul meu, el fiind unul dintre primii jucatori al echipei Recolta Dănceu.


De ce ai optat și pt futsal în paralel?

Am optat pentru futsal in paralel, fiindcă am practicat mult timp in Belgia acest sport, fiind un sport foarte dinamic care necesită reflexe rapide, gândire rapidă și luarea de decizii rapide.

Care dintre cele 2 sporturi ți se potrivește mai mult și de ce?

Eu zic ca mi se potrivește mai mult fotbalul in sala. Fiind un jucător tehnic, îmi depășesc ușor adversarii, iar asta este pe placul publicului.

Poți deveni campion și la județ și la futsal u19? Care ar fi bucuria mai mare?

La județ, Liga 4, putem spune ca suntem in mare parte campioni. La futsal mai avem mult de munca, dar prin munca și dăruire nimic nu este imposibil. Pentru mine ar fi o realizare mai mare sa fiu campion cu echipa orașului meu la futsal. Am arătat ca suntem o echipa foarte buna și putem reuși aceasta performanță.

Unde te vezi jucând peste un an?

Peste un an ma vad jucând la un nivel inalt in futsal, de ce nu chiar in Liga 1.

Din informațiile noastre ai mai multe oferte de afara și din tara? Ce ai prefera?

Da, am avut și am încă mai multe oferte din străinătate și chiar din Liga 1 din România, la futsal, ma refer. Momentan, vreau sa ma axez pe campionatul U19, suntem calificați în FINAL 4, iar apoi din vara vom vedea unde o sa joc din sezonul viitor.

Ești poate cel mai tehnic junior din tara, la futsal! Cu toate astea nu ai nici măcar o selecție la lotul național! De de crezi ca nu ai fost selecționat? Nu acum, ca ești 2001, ci când erai eligibil, ma refer!

Nu știu cum se fac aceste selecții… Este foarte dezamăgitor sa vezi ca o echipă, care e printre cele mai bune 4 din țara, are decât un jucător la lotul național! Eu cred ca nu am fost selecționat, cand eram U19, pentru ca cei de la lotul național au alții jucatori preferați. Asta este părerea mea, fără să acuz pe nimeni.

Are CFR Turnu Severin forța să devină campioană națională? Ar fi cea mai mare surpriză din intreaga istorie a futsalului românesc, ca o echipă oarecum nouă să câștige un trofeu!

Cu siguranța CFR are forta sa devină campioana naționala. Am demonstrat asta și la cupa României unde am ajuns pana in semifinale. Speram sa facem și o figura frumoasa la FINAL4.

Are Recolta Dănceu forța să promoveze în Liga 3?

O sa ne jucam șansa. Eu sper sa promovam, chiar dacă o sa fie foarte greu. Jucăm cu echipa din Ineu, iar județul Arad, fiind unul cu un buget foarte mare pe lângă cel din Mehedinți, și cu multe alte condiții, are prima șansă, dar mingea este rotundă, cum se spune.

Pe lângă echipa din Belgia, ai mai jucat futsal în România la Craiova! Cum a fost?

Da, dar echipa din Craiova era o echipă modestă, fără rezultate, care, probabil, din acest motiv s-a și desființat în 2019. Apoi am venit la CFR Turnu Seevrin, alături de care ne-am calificat în Liga Elitelor, împreună cu Viitorul Băleasa din grupa noastră, iar în Elită am apucat să jucăm doar 2-3 meciuri, după care campionatul s-a întrerupt din cauza pandemiei. Eu zic că ne calificam și atunci în FINAL 4, chiar dacă eram în grupă cu Odorhei și Deva. Sezonul 2020-2021 nu s-a mai disputat deloc, iar acesta este primul din istoria CFR Turnu Severin care este complet. Putem spune că suntem semidebutanți, dar cu toate acestea suntem între primele 4 echipe din țară, dar eu cred că putem fi primii, după ce se va disputa FINAL 4-ul, care se va juca la jumătatea lunii mai, la București. Am fost aproape să câștigăm și Cupa României, în februarie, dar am fost eliminați în semifinale de CFR Timișoara și se știe din ce cauză. Nu mai contează, a trecut, dar ne vom lua revanșa în campionat!

Related Posts