Între mirajul Ochiul Beiului și indolența autorităților

Lacul Ochiul Beiului este una dintre atracțiile Parcului Național Cheilei Nerei – Beușnița, din județul Caraș-Severin. Situat în Munții Aninei, la o altitudine de 310 m, lacul are o adâncime de aproximativ 3.6 m și un diametru de doar 15 m. Apa, de o culoare verde-albastră, nu îngheață niciodată, datorită izvorului care alimentează lacul în permanență. Priveliștea lacului este mirifică, de basm. Turiștii pot vizita pe același traseu cascadele Văioaga și Beușnița.

În schimb, drumul spre lac și cascade, de aproximativ 9 km, este forestier, iar pe toată distanța nu întâlnești nici măcar o bancă pe care să te odihnești, nici măcar un coș de gunoi sau o toaletă ecologică, în pofida faptului se încasează o taxă de vizitare, în valoare de 5 lei / persoană. Zilnic, sunt sute de turiști, chiar mii în week-end-uri, iar banii încasați nu se reflectă în amenajarea traseului. În schimb, proiectul pe fonduri europene a costat aproape 3 milioane de lei, bani care, de asemenea, nu se justifică. Jumătate din traseul de 9 km poate fi parcurs cu masina, in regim de „off-road”. Pe multe porțiuni din drumul forestier întâmpini însă dificultăți dacă din sens opus vine alt autoturism.

Cea mai mare problemă este însă lipsa unui punct sanitar de prim ajutor. Practic, dacă un turist se accidentează înspre Lacul Ochiul Beiului sau dacă are altă problemă medicală, nici măcar salvarea nu poate ajunge, din cauza drumului inaccesibil. Nici serviciul 112 de urgențe nu poate fi accesat, din cauza lipsei totale a semnalului telefonic. Așadar, putem spune că turiștii au parte de o minunăție a naturii și de un dezinteres cras al autorităților față de amenajarea corespunzătoare a traseului.

Încă suntem departe de a fi o țară de Uniunea Europeană, deși frumusețile naturii din România pot rivaliza cu oricare alt loc de pe „batrânul continent”.

Related Posts

8 thoughts on “Între mirajul Ochiul Beiului și indolența autorităților

 1. ✍️Dee…. obicei jurnalistii scriu verzi și uscate de dragul senzaționalul, însă de data asta, ceea ce au arătat cititorilor este foarte adevărat. Se încasează bani ptr vizitatori însă cu acești bani nu se face nimic ptr turiști. Tocați mărunt de presă și de opinia publică, până când cineva se sesizează.

  1. Acesta e si scopul articolului: sa tragem un semnal ca alarma, ca cineva sa se autosesizeze si lucrurile sa se indrepte. De fapt, daca urmariti site-ul nostru, tot ceea ce scriem este in folosul cetateanului. Suntem un site independent, necontrolat politic! Suntem obiectivi! Nu cautam senzationalul, ci adevarul!

 2. Cel care a scris acest articol nu e om de munte. Cei 9km se pot parcurge lejer pe jos. Dacă vrei bănci, toalete, cișmea, KFC și shaorma mergi la Mall. Haideți sa lăsăm natura în pace. Drumul acela ar trebui închis total pentru trafic auto și atât. Voi vreți betoane peste tot locul.

  1. Tie ti se pare normal sa nu ai cosuri de gunoi, toalete sau chiar banci pe care sa se odihneasca batranii sau copiii, pe un drum de 9 km? Tu constientizezi ceea ce spui? Cosurile de gunoi sunt tocmai pentru a proteja natura! Chiar sunt om de munte, iar acest traseu e intr-adevar foarte usor de parcurs, nu e abrupt, ca majoritatea traseelor montane pe care le-am parcurs. Ti se pare normal ca si drumul de asfalt inspre Ochiul Beiului, dinspre Moldova Noua, sa fie plin de gropi?

   1. S-au terminat problemele prin Mehedinti de v-ati mutat in Caras? Orice site respectabil are o rubrica „Despre” in care este prezentata redactia iar articolele sunt semnate cu numele celor le-au scris; articolul este de scandal(in parcurile naturale nu exista cosuri de gunoi, bancute sau drumuri asfaltate; regula este sa pastrezi aspectul natural iar gunoiul ti-l cari cu tine pina la iesire unde vei gasi tomberoane) iar limbajul la per-tu nu este un atribut al unui montaniard sau al unei persoane care intelege rostul politetii.

    1. Daca dv intelegeti, prin a prezenta opiniei publice adevarul, un subiect de scandal, atunci probabil faceti parte din clasa politica sau sociala careia ii place sa ascunda gunoiul sub pres! Daca drumul plin de gropi, cel cu asfalt ma refer, vi se pare in regula, atunci nu e de mirare ca suntem in lumea a treia!

 3. Corect!Cei care vor sa admire frumusețile din rezervație sa învețe drumeția!Rucsacul,hrana și cortul pentru 3 sau 4 zile și chiar vor ajunge să simtă natura în adevăratul sens al cuvântului.Acum când zona a devenit foarte accesibila riscă să devină o zona foarte poluata!

  1. Devine poluata, deoarece nu exista cosuri de gunoi si toalete ecologice 😉

Comments are closed.