Terenurile termocentralei Halânga, vândute la preț subevaluat

O firmă „fantomă”, apropiată PNL, a cumpărat, la preț subevaluat, terenurile Termocentralei de la Halânga, care aparțin Regiei Autonome de Activități Nucleare (RAAN), societate de stat aflată în însolvență.

GSP Power, societate privată, înființată de controversatul omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, a achiziționat peste 128 hectare de terenuri de la Termo. Cea mai mare parte din suprafață – 113,42 ha aparține depozitului de zgură și cenușă, conform raportului lichidatorului judiciar al RAAN. Oferta a fost de 220.000 euro plus TVA.

Inițial, Complexul Energetic Oltenia (CEO), unul din principalii creditori ai RAAN, a atacat în instanță aprobarea de către creditori a ofertei. CEO a reclamat faptul că terenul depozitului de zgură și cenușă ar fi fost evaluat oficial la un preț foarte mic din cauza faptului că, inițial, la evaluare s-ar fi luat în calcul costuri estimate minime de circa 10,7 milioane lei plus TVA cu ecologizarea acestuia în vederea redării sale circuitului agricol. Reclamantul a cerut o nouă evaluare a terenului, considerând că toate costurile de ecologizare a acestuia în vederea utilizării de către GSP Power vor fi mult mai mici, deoarece cumpărătorul nu intenționează să facă agricultură pe amplasament. O altă obiecție era că GSP Power ar fi propus, în oferta finală, să plătească doar puțin peste 29.000 euro plus TVA pe drumul de acces la depozit, evaluat la 59.000 euro valoare de lichidare și 118.000 euro valoare de piață. În cele din urmă, însă, în decembrie anul trecut, Complexul Energetic Oltenia, controlat tot de Ministerul Energiei, ca și RAAN, a renunțat la proces. Pe de altă parte, lichidatorul judiciar al RAAN nu a reușit încă să vândă întreaga termocentrală de la Halânga, evaluată la peste 54 milioane euro, următoarea licitație fiind programată luna viitoare.

Din datele de la Registrul Comerțului, GSP Power a fost înființată în 7 august 2020, are zero angajați, zero sedii și nu are nicio declarație fiscală. Gabriel Comănescu este administrator și acționar al GSP Power cu un procent (1%) din acțiuni. Majoritatea acțiunilor de 99% au fost trecute pe GSP Holding, o firmă de tip off-shore, cu sediul în Luxemburg. Practic, pentru activitățile economice derulate de GSP Power, statul român nu va încasa niciun ban la bugetul de stat. Totodată, Comănescu este propietarul operatorului offshore Grup Servicii Petroliere (GSP), cel mai mare contractor și furnizor român de servicii petroliere offshore la Marea Neagră. Comănescu este asociat cu senatorul PNL Gorj Ion Iordache într-o altă afacere, ce vizează Termocentrala de la Turceni.

Severineanul Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, declara, recent, că proiectul-pilot al centralei pe gaz și hidrogen de la Halânga a fost acceptat de către Comisia Europeană din punct de vedere al conceptului. „Vă pot spune că, practic, a fost achiziționat terenul de la Halânga. Anul trecut, s-a semnat un memorandum între Romgaz și GSP Power, acum s-a achiziționat terenul, se lucrează la studiul de fezabilitate. A fost introdus întreg proiectul pilot de la Halânga, vorbim de centrala de producere a gazului natural de 150 MW, 50 MW panouri fotovoltaice care vor produce hidrogen, iar acel hidrogen va fi reintrodus în centrală și ars într-un amestec cu gaz natural producând o energie mai mare și mai curată. Acest proiect pilot a fost trimis Comisiei Europene și, spre marea mea  bucurie, a fost acceptat din punct de vedere al conceptului ca un concept de producere a energiei electrice pe bază de gaz mult mai curată decât în mod normal”, a declarat Popescu.

Related Posts