Regata Internațională de Canotaj de la Lucerna a adus calificarea ambarcațiuni de 8+1 masculin la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Condusă de cârmaciul orșovean Adrian Munteanu (CS Dinamo București), barca în care au vâslit  Florin Lehaci (CS Dinamo), Constantin Radu (CS Dinamo), Sergiu Bejan (CS Dinamo), Vlad Aicoboae (CS Dinamo), Ciprian Huc (CSA Steaua), Constantin Adam (CSA Steaua), Florin Arteni – Fîntînariu (CSM Suceava) și Alexandru Chioseaua (CSM Dunărea Călărași) a încheiat cursa de 2000 m din Elveția pe locul secund, la o secundă și 18 sutimi în spatele reprezentanților Noii Zeelande. Astfel, barca de 8+1 a României s-a calificat la Jocurile Olimpice după o pauză de 2 decenii, utima prezență datând de la Sydney, în 2000. Băieții nu au luat în Australia și medalii, dar speră s-o facă la Tokyo actuala generație. „Consider că această calificare este una binemeritată, deoarece a fost cel mai lung ciclu olimpic, de 5 ani, fiindcă în 2020 nu s-au putut organiza Jocurile Olimpice din cauza pandemiei. De când a venit antrenorul italian Antonio Colamonici la lotul național al României, noi am progresat de la an la an. Încă suntem in creștere, iar nivelul nostru de la Olimpiadă va fi cu totul altul, mult mai ridicat. Suntem cea mai tânără echipă, cea mai atipică echipa de 8+1 baieti. Avem încredere unii în ceilalti și urmează aproape 2 luni de antrenament intens. Antonio ne-a învațat că “toți sportivii merg să câștige medalii”, pe când noi mergem acolo să facem fix ce am învățat in antrenamente, fără a inventa ceva! Nu ne gândim la câștig, nu ne gândim la medalii. Medalia de la regata de calificare am câștigat-o luni, astăzi este marți. Ne focusăm pe viitor, nu pe trecut”, a declarat Munteanu, fost junior la CSS Orșova, în exclusivitate pentru www.saptamanamh.ro

Luna trecută, Munteanu cucerea argintul la Europenele de la Varese

Totodată, Adrian Munteanu a devenit primul sportiv originar din Orșova calificat vreodată la JO și primul mehedințean, de la Iulică Ruican, prezent la Olimpiadă, la canotaj, masculin. Originar din comuna Cujmir, Iulică Ruican, fost junior la CSS Marină Orșova și, la vremea respectivă, legitimat la CSA Steaua București, a cucerit la Barcelona, în 1992, medalia olimpică de argint chiar în proba de 8+1.

Singura orșoveancă prezentă vreodată la Jocurile Olimpice a fost Talida Teodora Stoica, clasată pe locul 4 la Londra – 2012, în proba de 8+1 feminin, unde a fost, la fel ca Munteanu, cârmaci.

Related Posts