Divinitatea de la Maglavit. Becali, printre sfinți!

În vara anului 1935, la Maglavit, un sat doljean, din apropiere de Dunăre, un cioban analfabet și gângav, pe nume Petrache Lupu, a avut prima viziune divină, în locul numit „la buturugi”. Dumnezeu, sub forma unui bătrân cu părul alb, barba albă și strălucitor ca argintul, i-a dat poruncă să aducă lumea înrăită și nărăvită pe drumul cel bun, iar ciobanul a început să vorbească și să facă minuni. Se intampla într-o vineri, pe 31 mai 1935. Uterior, a mai avut în alte două zile de vineri, în care Dumnezeu i-a spus să nu se teamă că va râde lumea și nu îi va da crezare, căci va avea ajutorul lui. Așa s-a născut unul din cele mai faimoase fenomene religioase din România, care a adunat sute de mii de oameni, veniți din toate județele țării, de la intelectuali, preoți și politicieni până la simplii țărani. Petrache le va spune oamenilor că dacă nu se pocăiesc, nu merg la biserică, nu respectă repaosul din zilele de sărbătoare şi de duminică şi nu postesc miercurea şi vinerea, „are să le rupă muncile”. În locul numit „La Buturugi” din afara satului, ciobanul a săpat o fântână alături de care a ridicat o cruce din lemn, pe care a notat numele său şi amintirea viziunii sale şi îndemnul ca oamenii „să închine, să pupe”, în timp apa acestei fântâni fiind considerată a fi făcătoare de minuni. În esență, au existat numeroase mărturii de vindecări la fața locului, implicând orbi din naștere, surdo-muți sau ologi. Ajunge să fie invitat de regele Carol al II-lea la Palatul său de la Peleş şi este adus pe frontul de Răsărit de Mareşalul Antonescu (căruia se pare că i-ar fi prezis înfrângerea şi că „din steaua mare care vine de la Răsărit va curge mult sânge pe pământul ăsta”). Fenomenul „Maglavit” își diminuează din intensitate odata cu începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar rămâne îndeajuns de puternic pentru ca autoritățile comuniste să fie îngrijorate în politica lor de instaurare a ateismului. Prin urmare, Petrache Lupu este arestat în august 1949 și închis fără judecată la închisoarea Jilava. Este eliberat în luna octombrie a aceluiași an, dar își încetează aparițiile publice. Petrache Lupu nu se considera sfânt, și nici nu cerea bani pentru înființarea unei mănăstiri, însă a pus pietra de temelie a mănăstirii de la Maglavit ca urmare a numeroaselor donații, având în intenție și construirea unui spital.

Petrache Lupu a murit pe 14 decembrie 1994, la Maglavit, la fel de sărac cum fusese și înainte de vizita divină, fiind înmormântat în cimitirul din localitate.
Sătenii din Maglavit au reuşit să ridice o mănăstire pe locul unde Petrache ar fi avut viziunile, iar în mai 2009, el a fost deshumat, în faţa a sute de oameni, pentru ca a doua zi să fie reînhumat în mănăstirea nou construită.În Maglavit, există o stradă ce poartă numele lui Petrache Lupu, iar în faţa primăriei i-a fost ridicată o statuie din bronz.Poveștile despre Petrache Lupu și locul în care i s-a arătat Dumnezeu sunt nesfârșite. Poate cel mai simplu este să mergi acolo. Să vezi locul din pădure, numit „la buturugi”, unde „Moșul” s-a arătat, sau la salcia de care El s-a sprijinit și de-atunci picură apă tămăduitoare din ea, sau la crucea din luncă, de lângă cei patru duzi, de unde Petrache, un cioban orfan și analfabet, a știut să spună cuvântul lui Dumnezeu. Nu ai cum să nu simți puterea și emoția acelui loc întins, plin cu ochiuri de apă, la marginea pădurii de salcâm și din aerul plin de lumină străbat rugăciunile de altădată.

Mănăstirea a fost recondiționată cu ajutorul financiar al lui Gigi Becali, care a donat 1 milion de euro! Actul de carirate al patronul echipei Steaua a fost făcut după ce „roș-albaștri” au învins Betis Sevilla în Cupa UEFA, în 2006. Drept recunoștintă, chipul lui Becali a fost pictat, în 2009, cu foița de aur de 22 de carate, lângă cel al lui Petrache Lupu! Ulterior, în 2012, chipul lui George Becali a fost șters și „ascuns”, în dreapta intrării în mănăstire, alături de alte fețe bisericești! (M.L.)

Related Posts

2 thoughts on “Divinitatea de la Maglavit. Becali, printre sfinți!

  1. Imi pare rau pentru autorul acestui articol, care stiu ca nu e platit de acest Becali, dar nivelul de penibil si ridicol e la cote maxime. Nici macar un cuvant despre blasfemia care s a facut prin introducerea acestui individ intro icoana, nu mai e loc de cuvinte. RUSINE. PS gagica de la Confident face toti baini.

Comments are closed.