Festivalul Smochinelor

Comuna Svinița, cea mai vestică localitate din Mehedinți, continuă să înflorească pe zi ce trece, precum smochinii locali, peste 4000 la număr, care parcă îndulcesc Dunărea la granița cu județul Caraș-Severin, vis-a-vis de orășelul sârb Donji Milanovac. Comunitatea de pe malul românesc al Dunării, formată din aproximativ 1000 de locuitori, majoritatea dintre ei fiind de etnie sârbă, are în derulare nu mai puțin de 12 proiecte, care se vor realiza cu fonduri europene, guvernamentale sau locale! Totul i se datorează primarului Nicolae Curici, cel care și-a propus să transforme practic comuna într-una europeană.

Proiectele implică: executarea canalizării și a stației de eupurare în comuna Svinița, asfaltarea și modernizarea străzilor în toată comuna, reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural (pe fonduri europene), reabilitarea și dotarea dispensarului medical, reabilitarea și modernizarea Școalii Gimnaziale Svinița, construirea unui Centru Comunitar Regional (fonduri europene), dezvoltarea potențialului Turistic (fonduri europene).

Pe fonduri proprii, în proiect se află: realizarea unei capele, amenajarea unui izvor la Biserica Veche sau reabilitarea unui drum agricol foarte utilizat.

Palincă de smochine

De asemenea, se va amenaja un parc, mai multe intersecții semaforizate, se va promova și mai mult Festivalul Smochinelor, se vor monta cât mai multe tarabe, unde se vor expune și vinde produsele tradiționale, dar și cu o căruță rustică, care se va afla în mișcare și va comercializa deja celebrele produse: dulceață de smochine și palincă de smochine.

„Datorită ţuicii din smochine, comuna noastră a devenit celebră. Suntem renumiți în multe țări cu acest elixir, care l-a făcut şi pe Hercule, plecat pe Dunăre în căutarea lânii de aur, să poposească mai mult timp într-o corabie ancorată la marginea fluviului, cam în locul unde, după mii de ani, a fost construită biserica noastră”, a spus primarul Nicolae Curici. De altfel, dulceața și țuica de smochine Svinița au devenit marcă OSIM.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Related Posts