Peste 7000 de mehedințeni care s-au pensionat între anii 2004 și 2017 sunt suspectați că au depus documente ilegale, în baza cărora au obținut pensii mult mai mari!

Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Mehedinți, Mihai Laurențiu Plăvițu, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că dosarele respective vor fi reverificate, fiindcă există indicii că au fost acordate pensii fără temei legal, prin diverse adeverințe despre care există suspiciunea că au fost false! În plus, multe dosare de pensionare sunt incomplete, fără toate actele necesare sau cu acte nedatate sau neștampilate! Până în prezent au fost verificate 115 dosare, iar în cazul a 103 dintre acestea au fost descoperite nereguli grave. “A fost constituită o comisie la nivelul Casei de Pensii formată din specialiști, care a constatat faptul că, dintr-un număr de 103 dosare de pensie, 100 de dosare nu sunt conforme. Eșantionul este mult mai mare, există suspiciunea că sunt undeva la 7000 de dosare, drept pentru care ținând cont de cele menționate cu privire la acordarea drepturilor de pensie care au fost stabilite în beneficiul unor persoane care nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru pensionare au fost stabilite pensii mai mari decât cele legal cuvenit și s-a plătit necuvenit suma totală de 143.016 lei.”, a declarat Plăvițu.

Directorul Casei Județene de Pensii Mehedinți spune că a sesizat procurorii cu privire la aceste nereguli grave, dar și conducerea Casei Naționale de Pensii. “Urmează acum ancheta să vedem, pentru că este o plângere penală, comisia lucrează, scoatem dosare și observăm că sunt dosare care nu au decât câteva file, doar cererea de pensie cu documente care nu sunt datate, nu sunt semnate, nu sunt ștampilate și li s-a acordat pensie. Urmează organele de cercetare penală să-și spună cuvântul, eu știu, să facă anchetă, să observe, suntem dispuși să le punem la dispoziție toate documentele” a conchis Plăvițu.

          Dacă procurorii vor stabili că aceste pensii au fost acordate ilegal, beneficiarii lor vor fi obligați să returneze toți banii încasați, iar funcționarii Casei de Pensii, care și-au dat avizul pentru aprobarea dosarelor ilegale sau incomplete de pensionare, vor răspunde penal.

Cazul de la Mehedinți a ajuns pe masa ministrul Muncii, Raluca Turcan. „La unele dintre dosare au fost făcute depensionări. Adică, nu aveau dreptul. La altele li s-a diminuat dreptul exact cu perioada la care nu existau documentele justificative. O singură persoană a decis să dea înapoi toată suma, 24.000 lei”, a conchis Plăvițu,

Mai rămâne totuși o întrebare! De ce Plăvițu, pus politic în funcție în guvernarea PSD, n-a semnalat aceste nereguli încă după primul său an de când a fost investit în funcția de director al Casei Județene de Pensii Mehedinți? Are mai bine de 3 ani de când conduce CJP!

         Un alt dosar al procurorilor ar putea viza persoanele care beneficiază de handicap și astfel sunt scutite de impozit! Doar în Primăria Drobeta Turnu Severin sunt zeci de angajați care, deși sunt sănătoși tun, fiindcă altfel nu ar putea presta anumite servicii care sunt în contradictoriu cu boala (handicapul) avut(ă), au reușit să obțină diverse graduri de handicap! Unii au salarii de peste 10.000 de lei, pentru care nu plătesc impozit! Aceleași avize de handicap le-au dobândit ilicit și foarte mulți medici! Poate DNA va face lumină și în aceste cazuri!

Related Posts