Un nou argint european, pentru orșoveanul Munteanu

România a cucerit 2 medalii de aur și 4 de argint la Campionatul European de Canotaj, pentru seniori, disputat în Italia, la Varese. Printre sportivii medaliați s-a regăsit și orșoveanul Adrian Munteanu (CS Dinamo București), cârmaci în barca de 8+1, formată din Florin Lehaci (CS Dinamo), Constantin Radu (CS Dinamo), Sergiu Bejan (CS Dinamo), Vlad Aicoboae (CS Dinamo), Ciprian Huc (CSA Steaua), Constantin Adam (CSA Steaua), Florin Arteni (CSM Suceava) și Alexandru Chioseaua (CSM Dunărea Călărași). Primii patru sunt tot foști juniori lansați de CSS Orșova, dar originari din zona Moldovei! Alți foști juniori de la Orșova, originari tot din alte zone ale țării, au luat medalii! Astfel, în proba de 8+1 feminin, fostele sportive de la malul Dunării, Denisa Tîlvescu, Maria-Magdalena Rusu, Amalia Bereş și Mădălina Bereş au luat aurul, la fel ca Ancuța Bodnar, în proba de dublu vâsle. Argint au mai luat foștii moldoveni de la CSS Orșova, Mihăiță Țigănescu și Ștefan Berariu în proba de 4 mare masculin.

România a avut calificate la Europenele de seniori 13 echipaje și 46 de sportivi. Dintre aceștia, singurul originar din mehedinți a fost, după cum am mai precizat mai sus, orșoveanul Adrian Munteanu (23 ani). „La fel ca în urmă cu un an, am luat argintul la Campionatul European de Seniori. Acum, ne-au lipsit 56 de sutimi de secundă! A fost o cursă aprigă, câștigată în cele din urmă de Marea Britanie. Mi-aș fi dorit aurul, dar nici această medalie nu ne asigura însă calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokio. Urmează regata de calificare, din Elveția, unde trebuie să ne clasăm în primele două locuri. Îmi doresc enorm să particip la Olimpiadă și, apoi, să urcăm pe podium în Japonia. Sincer, nu știu dacă s-a mai calificat vreodată vreun orșovean la Olimpiadă, la Canotaj. , a declarat Munteanu, pentru www.saptamanamh.ro

Orșoveanul de 1,69 m a explicat și cum a ajuns la canotaj, sport pe care orșovenii și mehedințenii în general, evită să-l practice, din cauza programului destul de riguros de pregătire: „Prima dată, eu am practicat taekwondo, la CS Dinamo Orșova, la domnul Delly Novăcescu. E un sport de contact, dar apoi am avut o problemă medicală și a trebuit să renunț, după 6 ani. În clasa a VIII-a, diriginta mea Ana Nițoiu a zis că ar fi bine să merg la canotaj, fiindcă m-aș plia perfect, ținând cont de fizicul meu mai micuț. De la 14 ani practic acest sport. Am început cu soții Cristi și Mariana Maliș. Nu am vrut să merg la fotbal, fiindcă nu-mi place acest sport. Am plecat de la Orșova când am încheiat junioratul, deoarece acolo nu există secții de juniori. Din păcate, orșovenii nu prea vin la canotaj. Tinerii, în general nu mai fac sport. La CSS Orșova, maoritatea juniorilor sunt din zona Moldovei”.

Munteanu a explicat și care este rolul cârmaciului la canotaj: „Deși lumea poate zice că meritele aparțin de fapt doar celor care vâslesc, cârmaciul are un rol esențial. E un fel de antrenorul din barcă. Pe lângă faptul că trebuie să coordonez ca să mențin barca drept între culoare, trebuie să-i și încurajez pe băieți, să îi fac pe toți 8 să fie un întreg, să acționeze în același timp și același fel. Comenzile sunt foarte importante.”

Iulică Ruican, foto anii 90!

Deși a dat numeroși campioni mondiali și olimpici la canotaj, CSS Orșova a avut, în istoria de cinci decenii, un singur sportiv originar din Mehedinți, medaliat olimpic. Este vorba deste Iulică Ruican, născut în comuna mehedințeană Cujmir, medaliat cu aur și argint la JO de la Barcelona 1992.

Originară din localitatea Corlățeni, județul Botoșani, fosta junioară de la CSS (Marină/Dierna) Orșova, Marioara Ciobanu (Popescu) a luat aurul la JO de la Los Angeles 1984 la dublu vâsle, alături de Elisabeta Lipă, actuala președintă a Federației Române de Canotaj, și la Atlanta 1996, în ambarcațiunea de 8+1. În 2000, la Sidney, fosta junioară de la Orșova, selectată de Maliș, Maria Magdalena Dumitrache (originară din Târgoviște) lua aurul. În 2004, la Atena și 2008 la Beiing, Ioana Papuc (originară din Cîmpulung Moldovenesc, Suceava) era ultima fostă junioară de la Orșova care lua medalii la canotaj, aur, respectiv bronz.

Related Posts