FRF șochează! Echipele de județ vor da baraj pentru promovare cu cele de Liga 3

După ce, marți, MTS a aprobat ca fotbalul amator să se reia cu teste rapide (antigene), FRF a decis să schimbe și sistemul de promovare în Liga 3! Unul total nefavorabil echipelor de județ, după decizia Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, de miercuri! Astfel, campionele județene vor juca un meci de baraj, pe teren neutru, (de exemplu Mehedinți Vs Dolj), iar câștigătoarele vor întâlni, ulterior, ultimele clasate din Liga 3, pentru a putea promova în eșalonul terț! Așadar, o decizie unicat în fotbalul românesc!

Anul trecut, campioanele județene au disputat un baraj în 3, iar în 2019, 2018 și 2017, meciurile directe s-au jucat tur-retur, între două câștigătoare de județ. Anterior, s-a jucat baraj tot între 2 campioane județene, dar pe teren neutru! Între 2003-2005, campioanele județene au promovat direct, fără meci de baraj, iar de la Mehedinți au acces în Divizia C Auxerre Orșova (2003), care s-a mutat la Lugoj imediat după ce a câștigat Divizia D (Liga 4) Mehedinți, Minerul Valea Copcii (2004) și Agromec Șimian (2005), ultima retrăgându-se din Divizia C după doar un tur de campionat, în care a acumuat doar 3 puncte! După reintroducerea sistemului de promovare, Unirea Vânători (2006), Pandurii Cerneți (2007), Victoria Devesel (2008) și Agromec Șimian (2009) au pierdut jocurile de baraj disputate într-o singură manșă, cu Petrolul Țicleni (scor 0-2, la Craiova), Cs Nuova Mamma Mia Becicherecu Mic (scor 0-3, la Lugoj), Dacia Orăștie (scor 0-1, la Motru), respectiv Ralbex Turcinești (scor 0-2 la Craiova). În 2010, CS Termo Severin a câștigat barajul disputat la Caransebeș, cu CS Chiroda (Timiș), scor 1-0, după care au venit alte 3 eșecuri pentru Mehedinți: Dunărea Pristol, scor 0-1, la Motru, cu Gloria Reșița, Pandurii Cerneți, scor 0-3, la Reșița, cu Vulturii Lugoj, și Recolta Dănceu, scor 2-9, la Motru, cu CS Podari! În 2014, CS Minerul 2010 Mehedinți a dispus, cu 2-0, de Gilortul Târgu Cărbunești, la Slatina, dar, la fel ca Agromec Șimian și CS Termo, s-a retras din campionat la jumătatea campionatului!

Ulterior, au urmat eșecuri drastice pentru campioanele județene de la Mehedinți! Astfel, în 2015, Pandurii Cerneți a fost spulberată, în dublă manșă, de CSU Craiova II, care s-a impus cu scorul de 4-0 pe Stadionul Extensiv și cu 8-0 pe Stadionul Termo, iar, anul umător, aceeași Pandurii Cerneți a pierdut, scor 1-6 în manșa-tur, de la Șimian, cu CSM Reșița, după care nu s-a mai prezentat la returul din Valea Domanului! CS Strehaia, scor 2-4 și 0-8 cu Voința Săelele (Teleorman), Viitorul Șimian, scor 0-5 și 0-6 cu CS Dumbrăvița (Timiș) și CS Strehaia, scor 2-1 și 0-3 cu Gilortul Târgu Cărbunești (Gorj) au continuat seria negativă! Anul trecut, județul Mehedinți n-a avut reprezentantă la baraj, deoarece AS Recolta Dănceu, echipa aflată pe primul loc în momentul întreruperii campionatului din cauza izbucnirii pandemiei Covid_19, n-a avut Certificat de Identitate Sportivă (CIS) emis de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), obligatoriu pentru a putea juca pentru promovarea în Liga 3, conform noului regulament. Ocupanta locului secund, CS Strehaia, aflată la 2 puncte de Dănceu, a refuzat propunerea AJF Mehedinți de a merge la baraj, iar următoarele clasate AS Inter Salcia și AS Obârșia de Câmp, aflate la 3 puncte de primul loc, erau tot asociații sportive fără personalitate juridică, care nu aveau drept de participare. Doar ocupanta locului 5 ACS Viitorul Șimian avea CIS, dar se afla la 9 puncte de locul 1, în momentul întreruperii campionatului, astfel că FRF n-a permis prezența acesteia la baraj, deoarece diferența, pentru compromisul deja anunțat, trebuia să fie de maximum 3 puncte de primul loc, în cazul în care aceasta nu avea drept de participare, cum a fost cazul Recoltei Dănceu!

În 2021, FRF șochează! AJF-urile au primit, la doar o zi după decizia MTS-ului, termen de o lună de zile să organizeze un așa-zis campionat în care să desemneze o campioană. Ulterior, reprezentante județene vor juca în primă fază un prim baraj într-o singură manșă, iar învingătoarele vor merge la al doilea baraj, în dublă manșă, contra celor mai slabe echipe din Liga 3. Conform noului regulament, AJF-urile vor trebui să anunțe, la FRF, reprezentanta la ”etapa I” până în data de 8 mai, la ora 24:00. Practic, timp de o lună, dacă s-ar juca de mâine! Câștigătoarea va fi recunoscută de FRF și acceptată la baraj doar dacă va participa într-o competiție cu minimum 4 echipe în componența Ligii a 4-a și să aibă minimum șapte jocuri disputate în 30 de zile, adică două meciuri pe săptămână. Asta în condiția în care fotbal județean nu s-a mai jucat de mai bine de un an! Împerecherea la baraj nu se va mai face prin tragere la sorți pe bază de criteriu geografic, urmând să se joace pe teren neutru, la o distanță aproximativ egală între adversare. Astfel, într-o situație nefavorabilă, campioana de la Mehedinți ar putea juca, la București, cu cea de la Iași! Cele 21 de câștigătoare vor merge apoi în ”Etapa a II-a” a barajului, unde vor întâlni echipele cele mai slabe din Liga 3.

Decizia FRF a revoltat toate AJF-urile din țară, care se văd puse în imposibilitatea de a desemna o campioană, într-un timp record! De obicei, meciurile de baraj pentru promovarea în Liga 3 se jucau la sfârșitul lunii iunie! Asociațiile Județene de Fotbal speră că Federația Română de Fotbal să revină asupra acestei decizii aberante și meciurile de baraj să se joace la vară!

Related Posts