Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății au validat, în sfârșit, folosirea testelor rapide (antigene) pentru depistarea coronavirusului la sportivii care participă în competiții, fie oficiale, fie cu caracter amical.

Cel mai avantajat de această decizie este fotbalul amator (județean), care, din cauza imposibilității respectării Protocolului Medical, care, implica, în principal, obligativitatea testelor RT – PCR (300 lei / persoană) nu s-a mai jucat din martie 2020! Un test antigen costă, în farmacii, sub 50 lei, dar costurile sunt mult mai mici dacă se comandă de pe anumite site-uri, autorizate! Tot o persoană autorizată, cel mai probabil medicul de familie, trebuie să efectueze jucătorilor testele respective și să semneze/avizeze lista cu fotbaliștii negativi, care au drept de joc!

„Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun care va permite folosirea testelor rapide bazate pe detectia de antigen pentru sportivi. Ordinul comun nr.197/462/2021 urmează să fie publicat în cel mai scurt timp în Monitorul Oficial al României, Partea I, urmând ca la data publicării și a intrării sale în vigoare să se abroge Ordinul ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății nr. 1.219/1.634/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 872 din 24 septembrie 2020. Prin semnarea acestui ordin, Ministerul Tineretului și Sportului se aliniază la reglementările în materie ale Ministerului Sănătății. Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și va ușura presiunea financiară care genera constrângeri și dificultăți în lumea sportului”, se arată în comunicatul de presă, remis de minister. 

Așadar, vor mai dura, probabil, două-trei săptămâni, până când noul Protocol Medical va fi publicat în Monitorul Oficial! Cert e că Liga 4 / Liga 5 Mehedinți, dar și competițiile de copii și juniori, se pot relua în luna mai, dacă echipele iși permit financiar să achite costurile pentru testele antigene, iar, ulterior, jucătorii vor vrea să facă efectiv testele! În cazul în care un jucător este depistat pozitiv la testul antigen, va trebui să efectueze pe cel RT -PCR, ca să poată juca!

La nivelul fotbalului amator national, s-au reluat doar Liga 4 Hunedoara și Liga 4 Arad, unde 10, respectiv 9 echipe, s-au angajat să efectueze teste RT – PCR, ca la Liga 1! Multe jocuri nu s-au disputat, din cauza depistării mai multor jucători pozitivi!

Related Posts