Dintotdeauna, natura a însemnat un refugiu și o sursă de energie, însă pandemia cred că ne-a făcut să o iubim și mai mult. O variantă de evadare pentru cei care se simt sufocați de agitația din Eselnița și Dubova, o reprezintă Svinița ( comunitate sârbă) și împrejurimile. În drum, la nici 50 de kilometrii de Orșova, în mirifica zonă a Cazanelor Mari, ruinele celor două turnuri, rămase la suprafață, ale fortăreței medievale Tricule veghează și acum, la fel ca în urmă cu 600 de ani, intrarea în Defileul Dunării.

Clisura Dunării, de la Orșova în sus, oferă o priveliște superbă, care se îmbină cu poveștile localnicilor, conform cărora, acolo, într-o localitate de pe malul apei – Svinița – semizeul Hercule din mitologia greacă a ucis Hydra în Valea Roșie, după ce s-a îmbăiat în apele termale de la Băile Herculane.

Comuna Svinița este asemănată cu Grecia sau cu Sicilia, deoarece este unul dintre puținele locuri din România în care cresc smochinii. Anual, pe colina care gazduiește satul Svinita are loc „Festivalul Smochinului”, iar localnicii sunt renumiți pentru pălinca și dulceața de smochine.

La 18 kilometri distanță te poți relaxa în satul Eibenthal, cea mai mare comunitate de cehi (pemi) din țară. Este un alt colț de rai, care te fascinează și în care timpul pare încremenit. Eibenthal e un loc învăluit în mister, un loc unde nu se fură şi casele au uşile deschise! Drumul spre Eibenthal, de la strada principală, care leagă comuna Dubova de comuna Svinița, se parcurge după un urcuş pe serpentine în ac de păr. Sunt 5 kilometri de urcat, care te pot ameți nu doar la figurat, prin priveliște, ci și la propriu! Oricum, merită!

Per ansamblu, zona Clisurii Dunării este mirifică. Prea puțin promovată însă, la nivel național. Ceea ce strică aspectul, mai ales în zona Eșelnița – Dubova, sunt unele pensiuni, „sădite” fără un plan bine structurat! În rest, „îmi cere inima s-o mai zic o dată, asta e țara mea zici că-i minunată”, ca să cităm din versurile trupei Voltaj, care a și filmat un videoclip, pentru melodia „O iau de la capăt”, chiar pe Clisura Dunării!

Așa că, să uităm puțin de pandemie și de stresul de zi cu zi și să ne bucurăm de locurile minunate, create de Dumnezeu pe pământ și care te încarcă pozitiv! ( M.L).

Related Posts